Reistips

Travel Tip; zeker op reis

Een nieuw jaar, waarin je vast al wat reiswensen hebt of al leuke trips gepland. Op de 2e dag van het nieuwe jaar mocht ik alweer de hort op. In hispeed tempo ging ik op ontdekkingstocht naar kunst en cultuur in Düsseldorf. En als ik me ergens geen zorgen om wil maken, zijn het de reis en mijn spullen! Ook bij ’traveling light’ is bagage vaak waardevoller dan je denkt. Een aantal tips om jezelf te verzekeren van een trip waarbij je je niet druk hoeft te maken om je spullen en antwoord op de vraag hoe het zit met doorlopende reisverzekeringen.

2013 in reizen, nu online! Check yourambassadrice.nl Reisgraag 2014 met veel mooie avonturen gewenst!

A post shared by Sabine De Witte (@sabinedewitte) on


Pak je reismomenten, maar laat je reis niet verpesten door afgepakte spullen!

Bewust en alert

Als ervaren reizigster weet ik inmiddels hoe ik zekerheid heb op reis, waar ik op moet letten en hoe mijn spullen in veiligheid blijven. Want als er iets is waar je op reis niet zit te wachten, is het spullen die worden gestolen, kwijt of kapot gaan. Is dat jou wel eens overkomen?
Ik heb tot nu toe altijd geluk gehad. Twee keer was bijna mijn iPhone gestolen. Een keer in Barcelona op het terras, toen ik deze nietsvermoedend quasi nonchalant op tafel had gelegd. Ik verwachte een telefoontje. Niet veel later kwamen er een paar jochies, ik gok een jaar of 9, langs met een petitie. Of ik die even wilde tekenen. Mijn tafelgenoten waren gelukkig wel wakker en zagen dat de petitie precies boven mijn telefoon was gelegd. Die konden ze makkelijk meegraaien. Afgelopen zomer was ik bijna de pineut in de Parijse metro, omsingeld door een groepje zigeunermeisjes. Mijn reisgezelschap en ik hadden het op tijd door. Reistip 1; wees je altijd en overal bewust, want ze slaan toe als je het niet verwacht. Barcelona staat berucht om de vele berovingen, tot mijn grote spijt want het maakt dat je een stuk minder rustig over straat loopt. De ‘vogelpoep-truc’ is een bekende op het plein bij de kathedraal. Een groepje mannen verspreidt zich, 1 loopt achterlangs en besmeurt je jas met ketchup of iets anders smerigs. Vervolgens proberen ze je te ‘helpen’ met schoonmaken, terwijl ze ondertussen je zakken legen. Zielig en nooit op ingaan! De politie kan er helaas weinig aan doen, pas als ze op heterdaad worden betrapt en een bepaalde straatwaarde aan gestolen spullen hebben, worden ze ingerekend. Frustrerend! Reistip 2 heb ik al eens beschreven, verspreid je credit cards, zorg voor genoeg cash en bewaar dat op een veilige plek!

Opgeruimd staat netjes

Je hoort wel eens verhalen van spullen die verdwijnen uit hotelkamers of kluisjes. Heel triest. Daarom maak ik vaak geen gebruik van hotelkluisjes, maar stop ik al mijn waardevolle spullen in mijn afsluitbare koffer of neem ze mee. Sieraden NOOIT in de badkamer of op het nachtkastje laten liggen, je laptop niet aan de lader laten liggen. Als je op reis bent moet je er eigenlijk vanuit gaan dat je niemand echt kunt vertrouwen, als het om bezittingen gaat, behalve je eigen verstand. Dit is de reden dat ik nooit in een hostel slaap, vaak zijn ruimtes niet volledig afsluitbaar of is er geen bewaakte opslag. Even rekenen en dan valt de waarde van je bagage vast hoger uit dat je dacht! Met gezond verstand komen jij en je spullen een heel eind.

connected-traveler

Zeker op reis

Een goede verzekering geeft mij veel rust en is als frequent traveller een must! Een doorlopende reisverzekering is vaak een stuk voordeliger en dan hoef je je niet druk te maken, als je eens onverwachts naar het buitenland gaat. Zelf heb ik een doorlopende reisverzekering met werelddekking. Ook al reis ik meestal binnen Europa, de uitstap naar New York bijvoorbeeld werd pas kort daarvoor definitief. Dan wil ik niet in de stress schieten vanwege een reisverzekering. Die reisverzekering dekt niet alleen schade bij diefstal of vermissing, maar zorgt ook dat je met medische problemen in het buitenland bij een ziekenhuis terecht kunt of juist weer terug naar Nederland kunt mocht er iets zijn met familie. Zelfs in gevallen van ziekte kunnen ze je vaak helpen, wanneer je onverwachts een trip moet cancellen. Een reisverzekering helpt ook bij vermissing of vertraging van je bagage, iets wat mij ook al eens is overkomen. Waar je goed op moet letten bij het kiezen van een reisverzekering is de vergoeding, de bereikbaarheid van de klantenservice vanuit het buitenland en ook de termijn waarin ze een claim afhandelen en jij je geld terug krijgt. Niet alle reisverzekeringen dekken sieraden en elektronische apparaten, daar kun je vaak een aparte buitenhuis verzekering voor afsluiten. Naast een doorlopende reisverzekering is mijn American Express credit card op reis al vaker een lifesaver gebleken. Spullen die je daarmee afrekent zijn tot een jaar na aankoop gedekt voor schade en diefstal, maar ook vliegtickets etc. zijn via de lifestyle service eenvoudig om te boeken.

Hoe heb jij je reisverzekering geregeld en weet je dat je spullen veilig zijn opgeborgen? Loop je tijdens een trip met een buiktasje of heb je handige tips?

Sabine de Witte