design Hotspots

Schat zoeken

Koopjes op de IJ-markt

Nieuwe spullen, oude dingen, ik hou er van om mijzelf te omgeven met mooie dingen. En dat hoeft helemaal niet duur. Hoewel ik zeker hou van design, geef ik er niet mijn geld aan uit. Veel te makkelijk: je gaat naar een design winkel, wijst de stoel aan, kiest eventueel een ander kleurtje en een paar weken later staat ‘ie bij jou in huis. Nee, ik doe liever moeite voor dingen. Maak er een jarenlange zoektocht naar, via het internet of gewoon op de markt. Vlooienmarkten, kringloopwinkels, daar kan ik uren struinen. Zo ook vandaag op de IJ-markt in de Amsterdamse IJhallen. De grootste markt in Nederland waar ik ooit ben geweest. En geweldige koopjes scoorde.

Poef

Eigenlijk was de IJ-markt een feest van herkenning. Spullen van vroeger, die mijn ouders hadden. De leren poef waar ik op ging staan om met de ouderwetse kaarsendover in m’n hand mee te playbacken met de tv bijvoorbeeld. Alleen al om die herinnering had ik de poef willen kopen. Niet gedaan, want ik zag de poef meteen bij aankomst en ik zag mezelf er niet helemaal mee over de markt en door de stad heen lopen. Toch zit ‘ie nu nog steeds in mijn hoofd.

Schatten

Hoewel ik van vintage kleding hou, ben ik niet zo goed in vintage shoppen. Op markten is het vaak een chaotische stapel kleding waar iedereen in staat te graaien en daar ben ik niet zo van. Ik hou van overzichtelijke rekken. De enige enigszins overzichtelijke kraam had echter geen kleding die ik wilde, maar schoenen. Tuttige loafers met een hakje waar ik op kan lopen die als gegoten zaten en na onderhandelen over de prijs mijn eerste schat werden. In Barcelona viel mijn oog laatst op oude camera’s, in leren hoezen. Iets wat ik nog wel in mijn vensterbank vond passen. In gedachten sprak ik met mijzelf een prijs af, en op de markt kwam ik een nog werkende Kiev tegen, die binnen dat budget viel. Hij werkt goed, ziet er geweldig uit met de Russische inscripties en de filmrolletjes zijn ook nog verkrijgbaar. En in de hoes is het geweldige vensterbank versiering.

Zoekt en gij zult vinden

Vriendinnetje M. was op zoek naar een globe, nadat ze mijn Marktplaats aanwinst had gezien. Lucky her tikte ze een mooi en oud exemplaar op de kop, uit dezelfde tijd als mijn bombastische wereldbol. In een uur tijd waren we allebei tevreden met onze nieuwe aanwinsten voor weinig. Het valt soms ook vies tegen. Want op zo’n markt mag iedereen verkopen wat ‘ie kwijt wil. Dus ook lelijke cd-rekjes, bloemvaasjes en andere ongein. Je moet goed zoeken, kijken en tussen troep door kunnen zien dat het wat moois is of kan worden. Eigenlijk net wanneer je een huis bezichtigd. Nog niet naar jouw smaak, maar je kan er zeker wat van maken.
Ik vind het heerlijk om langs kramen te snuffelen (mits je een beetje normaal door kunt lopen), iets met handen en ogen te bekijken, te vergelijken en uiteindelijk aan te schaffen. Niet het plezier van een hip ingepakt nieuw product, maar iets met geschiedenis, wat soms vele generaties heeft bediend. Waar je zelf kan gissen naar het verhaal erachter, of over kunt fantaseren. Om het vervolgens eigen te maken. Als decoratie, of misschien wel echt in gebruik. Een oude nieuwe schat. Wat is jouw beste score tot nu toe?

Voor data, locatie en een stand op de markt in de IJ-hallen, kun je terecht op de website.

Sabine de Witte