Cocooning

Rusteloos

Nooit geweten wat een dorp of stad voor effect op je kan hebben. Iedereen houdt wel van de idyllische dorpjes met mooie boomgaarden en schattige boerderijtjes. Een historische binnenstad met drukke grachten en gezellige pleinen, daar voelt iedereen zich ook wel thuis.

So do I. Tot mijn 18e woonde ik bij mijn ouders in Staphorst. Daarna vertrok ik naar Groningen, een half jaartje in de knusse A-straat, daarna drie jaar aan het Gedempte Zuiderdiep. Groningen bruist en leeft, op ieder moment van de dag. Maar gaat ook vervelen, als je studententijd op zin einde loopt. Nu woon ik alweer 3 1/2 jaar in pittoresk Meppel. Iets meer dan een half jaar in de Lindestraat, in november drie jaar op onze huidige stek, een paar honderd meter verderop.

Als ik vanaf het station naar ons huis loop, kijk ik tevreden om me heen. Mooie huizen, leuke mensen, rust. Als ik door de stad loop, is er altijd bedrijvigheid. Al vermijd ik deze liever vandaag, vanwege Donderdag Meppeldag, ‘ons’ trots. Zodra je de stad verlaat, ligt alles aan je voeten; bos, water, weilanden. ‘Grote’ steden zijn makkelijk bereikbaar en qua reistijd zitten we hier best centraal.

De afgelopen weken ben ik een paar keer in Amsterdam geweest. Zodra ik daar uit de trein stap, ervaar ik een enorme rusteloosheid. De drukte, de haast en de ‘ik-mentaliteit’ die velen uitstralen, maakt dat ik me niet ’thuis’ voel. Iedereen verklaart me voor gek, maar het is iets wat ik in andere steden helemaal niet ervaar! Haarlem, Utrecht, Den Haag, overal voel ik me wel op mijn gemak. Maar niet in ‘de stad van Nederland’. Hoe mooi het daar op sommige plekken ook is, de grachten, de Begijnhof, het Vondelpark. Hoeveel interessanter het is om daar op een terrasje om je heen te kijken, naar zoveel verschillende type mensen.

Het grote, massale, geen idee wat het is, waardoor ik me zo voel in Amsterdam. Het voelt in ieder geval niet als ’thuis’. En ’thuiskomen’ vind ik nog steeds een heerlijk gevoel.

HuisO, en voor de BN’ers hoef ik er ook niet heen. Vanmiddag treedt LUV hier op, clown Bassie, Jim Bakkum, Ben Cramer, Willeke Alberti allemaal komen ze hier een donderdag voorbij. Heb je er nog één vrij: check www.donderdagmeppeldag.nl wat er te beleven valt. Ik blijf lekker thuis, behalve als Mokum naar Meppel komt (nederlandstalig). Dan komen er weer bussen vol uit de Jordaan, en is het echt feest!