Andorra

Andorra, geen Europese Unie

Andorra is naast IJsland de origineelste bestemming in Europa waar ik ben geweest. Het ligt half in de Pyreneeen, tussen Frankrijk en Spanje en is een opzichzelfstaand land. Het land is geen lid van de Europese Unie en je betaald er nog met Spaanse Marken. Vergeet niet je paspoort mee te nemen, want Andorra is tegenwoordig vooral een toeristische trekpleister en belastingparadijs, dus de controle is scherp. O, en dataroaming is prijzig of het werkt niet omdat het zo prijzig is…

Reizen naar Andorra

Andorra heeft geen eigen vliegveld, het makkelijkst reis je via Barcelona. Vanaf daar is het nog een kleine 2 uur rijden naar Andorra. Vueling heeft vaak goedkope vliegticket aanbiedingen. Ik verbleef in het Acta Hotel in het centrum van Andorra la Vela, in de valei. Een comfortabel viersterren hotel met uitgebreid ontbijtbuffet, goed restaurant en eigen parkeergarage.

Andorra originele wintersportbestemming

In januari 2011 ging ik naar Andorra, waar Patrick ging wintersporten. Ik mag niet skieen of boarden, dus ik was aan het werk op de piste of in de sneeuw aan het rollen. Andorra is voor veel Spanjaarden en Russen een decadent wintersportoord, met 2 grote gebieden: GrandValira en Vallnord. Beide gebieden hebben verschillende pistes voor beginners en gevorderden en andere wintersport activiteiten, zoals ski-heli, parachute springen en mushing, met sleehonden. Dat heb ik gedaan en dat was echt geweldig, in het schemerdonker door 10 dolenthousiaste honden stuiterend over de sneeuw. Verder heb ik er genoten van Spa & Wellness Caldea, waar ik een cacao packing uitprobeerde, een aanrader als je even genoeg hebt van de sneeuwpret. Andorra wordt steeds bekender en heeft zelfs een aantal apres-ski barren, maar het is er een stuk rustiger dan op de pistes in Oostenrijk. Wil je vooral wintersporten, dan is Andorra een prima alternatief!

Andorra Wintersport

Sigaren uit Andorra

Andorra is naast belastingparadijs van vroeger uit ook tabaksparadijs. In de heuvels werd tabak verbouwd en zelfs gesmokkeld. Je ziet vooral veel van dit voormalige tabaksparadijs terug in de restaurants en hotels, waar overal gerookt mag worden. Maar wil je weten hoe het echt zat, dan is een bezoek aan het Museo del Tabaco een aanrader. Interactief wordt uitgelegd hoe de tabak werd verbouwd, voor welke grote merken en wat er nu nog van over is. Zelfs voor niet-rokers is dit museum een beleving waard. Met licht, geluid en beeld wordt je meegenomen in de fascinerende wereld van tabak.

Kijk voor alle foto’s op mijn Flickr.

Mijn Andorra avontuur beviel zo goed, dat ik in januari 2012 met vrienden uit Barcelona weer een weekend ga.