amsterdam

No big spender in November

I’m no big spender in November

November, de maand voor de feestdagen. Daardoor ook een ‘dure’ maand. Cadeaus, feestjes, (aan)kleding, alles om er een mooie en gezellige decembermaand van te maken. Dat zette mij aan het denken. Ik daag mezelf in november uit. I’m no big spender in November. Normaal gesproken geef ik makkelijk geld uit aan spullen die ik eigenlijk niet nodig heb. Zo kan ik wekelijks zonder blikken of blozen ruim € 30,00 uitgeven aan een stapel magazines. Waarvan ik vaak niet eens de tijd heb om ze te lezen. Ook kleding en andere spullen koop ik gewoon als ik iets mooi vind. Niet omdat ik het nodig heb. Tijd om eens op de centen te letten en mijzelf uit te dagen!

Noodzakelijk of niet?

Ik weet nu al dat dit een heftige uitdaging gaat worden. 15 November ligt de Maison Martin Margiela x HM lijn in de winkels en ik heb nu al een behoorlijke wishlist. Van dat lijstje heb ik volgens mijn eigen excuus redenaties alles nodig, maar als ik dat lijstje echt kritisch bekijk en naast mijn kledingkast leg, blijft er niets van over. Ik hoop dus maar dat er nog een paar items overblijven voor mij of dat ik later op Marktplaats nog wat items kan afspeuren. Die clutch heb ik eigenlijk wel nodig, want zo een heb ik nog niet, deze is praktisch, kleurt overal bij…. Nog meer uitdaging: ik ga in november naar Kopenhagen. Stad van design en mooie items voor in huis. Mijn huisje is al behoorlijk vol, de vensterbanken hebben geen plek meer, mijn boekenkast puilt uit en echt iets nodig heb ik niet. Ook geen kaartje of hebbedingetje als aandenken. Wat is er eigenlijk noodzakelijk van alles wat ik normaal gesproken koop? Ik roep al een tijdje dat ik nieuw ondergoed nodig heb, maar ik vind het zonde om daar veel geld aan uit te geven. Die badjas en de sloffen heb ik alleen maar nodig als ik ziek ben, verder gun ik mijzelf daar toch geen tijd voor. Nieuwe washandjes, heel praktisch, zo stom om te kopen. Nee dan liever het nieuwe boek van Kate Moss, wat ik stiekem al heb gepre-ordered. Tja, dan kan ik er niets aan doen toch? Al besteld voor ik mijn ‘no big spender’ voornemen had bedacht. De enige dingen die ik van mijzelf mag blijven kopen zijn verzorgingsproducten (note to self, nagellak hoort daar niet tussen), eten & drinken en reisbenodigdheden. Zakelijke uitgaven tellen in deze challenge niet mee, maar ook die gaan deze maand met meer mate.

Plannen

Zo’n challenge bezorgt me nu al hoofdpijn. In november koop je vaak relatiegeschenken/kerstpakketten dus dat vergt wat organisatiewerk, de Sinterklaas cadeaus moet ik noodgedwongen shoppen in Parijs en de outfits voor de feestdagen moet ik nu al gaan verzinnen. En hoe zit het met verjaardagscadeautjes? Wat als ik uitgerekend in november dat geweldige jurkje tegenkom voor het bruiloftsfeestje in februari? Sinds ik de november challenge bedacht, spelen dit soort scenes zich in mijn hoofd af. Ben ik koopziek? Mwah, afgelopen weekend ben ik in Spanje niet eens een winkel binnen gelopen, online shoppen is niet mijn ding en ik ga echt niet alleen maar naar de PC als ik in Amsterdam ben. Vaak ‘spaar’ ik mijn wensen op tot een tripje buitenland en als ik eenmaal daar ben dan gun ik mijzelf een stuk sneller iets. Dat is eigenlijk ook al een stukje aankopen plannen. Misschien valt het nog wel mee met mij. Waar de echte shopaholics gisteren wild werden van het nieuws dat er een Urban Outfitters naar Amsterdam komt en ze vorige week al enthousiast de Cos in de Bijenkorf binnen stormden, kan ik in Kopenhagen in alle rust op zoek naar nieuwe favoriete merken. Die nog niet in Amsterdam te krijgen zijn, waardoor ik in 2013 noodgedwongen nog een tripje Kopenhagen moet plannen om de nieuwe favorieten dan aan te schaffen. Ik gooi het in ieder geval over een andere boeg. Geen non-dingen shoppen, maar alleen het strikt noodzakelijke. Helpen jullie dat af en toe herinneren? 😀

In het kader van Movember, de actiemaand waarin mannen hun snor laten staan om aandacht te vragen voor typische mannenziekten als prostaatkanker, zal ik een donatie doen aan Movember en daardoor met mijn besparingen anderen te helpen. Wie doet er mee?

londen yourambassadrice.nl

Verplicht shoppen in Londen nadat mijn koffer nog in Amsterdam stond en ik ’s avonds een openingsfeestje had

Sabine de Witte