Cocooning Travel

Ibiza; meer dan party eiland alleen

Feest van ontspanning

Hoewel Ibiza vooral bekend staat als party eiland waar iedereen tijdens een vakantie volledig ‘los’ gaat, was het voor mij een feest van ontspanning. Met z’n 4-en zaten we in een heerlijke villa met zwembad in San Josep de sa Talaia, een bergdorpje vlakbij Ibiza-stad. Terwijl iedereen vorige week in grijs, grauw en nat Nederland zat, genoot ik van zon, zee, strand en heerlijk eten. Mijn gezelschap vertrok 1 avond naar de Pacha voor een avond dansen op David Guetta en voor de rest bestond het gefeest bij ons vooral uit lekker eten, sangria en cocktails drinken en ons tegoed doen aan champagne. Onder het motto: zo min mogelijk doen. Op een yoga-lesje aan het zwembad na, was luieren favoriete bezigheid nummer 1.

Aangekomen op Eivissa Aeroport

Ibiza Villa Vellacot

Yoga bij de villa op Ibiza

Cultuurshock in Ibiza

Ibiza is een van Balearische eilanden, onderdeel van Spanje. Voor mij qua taal en cultuur weinig nieuws onder de zon, zou je denken. Toch was er een kleine cultuurschok. Wat je hoort over het eiland, de relaxte sfeer, klopt volkomen. Nou is Spanje sowieso erg van de tranquilo, maar op Ibiza was de sfeer anders, was het natuurlijker. Iedereen was er relaxed. Geen macho’s in het verkeer die elkaar van de weg af probeerden te duwen, mensen die voor dringen in de rij of gehaaste bediening. Voor alles nemen ze ruim de tijd. En niet dat je vervelend een kwartier staat te wachten, het werkt aanstekelijk. Waarom zou je je druk maken?

Op het vliegveld relaxed wachten

Zon, zwembad en champagne

Eten, drinken, zwemmen, zonnen

Veel cultureels is er op Ibiza niet te doen. En onze dagen zaten vooral met eten, drinken, zwemmen, bruin bakken en slapen. In willekeurige volgorde. Dankzij een relaxte huurauto cruisden we in no time het eiland over op zoek naar dat ene leuke restaurantje, mooie strandje of die relaxte beachbar waar je volgens iedereen geweest moest zijn. De Hippie markt was leuk omdat ik daar Theo even sprak, de man achter de Kelim Botas die ik vorige maand kocht en die A. in Amsterdam op een sale aan de vrouw bracht. Verder was dat een redelijke tourist trap, net als drankjes en tickets voor de grote clubs overigens. €70 voor een toegangskaartje en €10 voor een flesje water zijn normaal en prijzen voor eten zijn ook erg wisselend. Zeker als je Altea of Barcelona gewend bent, lijken de hippe tenten er alleen maar op uit om de toeristen een loer te draaien.

[adsense]

Wel is het oude deel van Ibiza-stad, de hoofdstad van Ibiza en de enige echt ‘grote stad’, erg mooi, vooral als het ’s avonds verlicht is. De Engelse trekpleisters moet je inderdaad mijden (San Antoni, San Jordi, Santa Eulalia) en de zonsondergang in het Westen is inderdaad de mooiste die ik tot nu toe heb gezien. Na een paar dagen niks doen, een inspannende yoga sessie aan het zwembad en paardrijden door de binnenlanden van Ibiza, ben ik nu bruingebakken en uitgerust weer klaar voor nieuwe uitdagingen. Een weekje zon, zee en strand doet wonderen!

Watermeloen op het strand eten

Lunchen bij El Chiringuito

El Carmen Cala D'hort Ibiza

Zwembad dagje bij de villa

El Carmen in Cala D'Hort staat bekend om de goede paella

Hippie Ibiza

Ibiza is niet alleen bekend om het gefeest, ook om de Hippies op het eiland. Er zijn veel hippie-markten en als je de binnenlanden in trekt kom je steeds meer ‘hippies’ tegen. Herkenbaar aan hun kleurige outfits, lange haar en opvallende verschijningen. Toch is het niet alleen maar sex in het openbaar, stinkende joints en alternatief eten. Op de Hippie markt in Las Dalias, waar ik geweest ben, was het meer een toeristenuitje dan dat je er echte hippies tegen kwam. Wil je trouwens opvallen in Ibiza? Dan moet je geen tatoeage hebben! Iedereen zat onder de plakplaatjes op Ibiza en wij vielen redelijk uit de toon.

Las Dalias Hippie markt

Kelim boots bij Las Dalias Hippie Market

Mijn favoriete plekken op Ibiza

Ibiza bestaat alleen maar uit hotspots natuurlijk. Maar uit diverse hoeken kreeg ik tips over plekken die ik echt moest gaan bezoeken. Onder andere de ‘winkel’ Sluiz, van Nederlandse eigenaren. Sluiz is geen winkel en ook ‘concept store’ dekt de titel niet. Het is een beleving an sich. Een veredelde tent zonder einde, vol met producten gemaakt op Ibiza, geïnspireerd op het leven op Ibiza of hip design. Naast mooie interieurartikelen en sieraden, hadden ze ook kleding, kunst, een prachtig terras, restaurant en lounge club. Er zijn inmiddels twee Sluiz zaken op het eiland te vinden, 1tje volledig gericht op kunst en degene hierboven beschreven, waar ik geweest ben. Een uitgebreid blog over de winkel volgt snel!
KM5 was een heerlijke spot voor cocktails en een waterpijp om nog even te genieten van de zwoele zomeravond na een lekker etentje. Hip, happening, mooie mensen en leuke service. Hier betaal je geen entree, maar de hoofdprijs voor een drankje.

[adsense]

Ksar een luxe meubelzaak (ook van een stel met Nederlandse achtergrond) met prachtige meubelen, badkamer inrichting, kunst en accessoires. Veel villa’s die je op het eiland kunt huren zijn ingericht met deze luxe meubelen en interieur versiering.
El Carmen was het favoriete restaurant, in Cala d’Hort met uitzicht op de bekende rots, is gegarandeerd genieten. De heerlijke paella, het prachtige uitzicht en de indrukwekkende zonsondergang maken dit een onvergetelijke plek. Tel daarbij het vriendelijke personeel, tot laat buiten eten met uitzicht op zee en de ruige weg er naar toe bovenop en dit is een echte must-see.
Stranden zijn op Ibiza heel divers, in het Noorden van Ibiza ligt het mooie strand Benirras, in een rotsachtige baai met kraakhelder water en schattige strandtentjes. Nadeel was wel het kiezelstrand en de rotsen in het water. Het strand van Santa Eulalia was qua comfort en mooiheid de nummer 1, lekker zand. Het strand bij Bora Bora vond ik persoonlijk het minste. De bedjes + parasol waren duur, we zaten tussen twee muzieksoorten in en om de zoveel minuten vloog er een vliegtuig over waardoor je onverstaanbaar was. Ook het eten vond ik er niet heel bijzonder, terwijl de prijzen dat wel deden vermoeden. Favoriete strandtent was Blue Marlin, waar we ons tegoed hebben gedaan aan een overdaad aan bubbels, waar ik de lekkerste sushi ooit heb gegeten en de bediening echt uitstekend was. De muziek was top, de andere bezoekers waren geweldig om naar te kijken en het strand was briljant. Es Cavalet was qua water (veel wier) zand (nergens zo heet als daar) iets minder comfortabel, de bedjes + parasol waren des te beter en het gemengde naaktstrand plus nabijgelegen gay-strand zorgden voor extra kijkplezier. Op aanraden van meerdere mensen wezen lunchen bij El Chiringuito, wat al bijna net zo’n geweldige ervaring was als Blue Marlin. Heerlijke oesters van Nederlandse oesterkoning Robert, de lekkerste mosselen die ik ooit heb gegeten en heel veel mooie mensen. En een +1 voor de bloemetjes op het strand. O en de massage op dit strand was heerlijk, sinds tijden niet zo diep geslapen!
Helaas was er een besloten feest in het net geopende Ushuaia, een hippe club en fancy hotel, dus helaas geen VIP’s gespot en de geclaimde ‘mooiste club van Ibiza’ kunnen bekijken.
Qua dorpjes is Santa Gertrudis een bezoekje waard, pittoresk en schattig met een leuk pleintje en mooie route door de bergen. Ibiza-stad bestond voor mijn gevoel veel uit toerist fuiken en ketens die je overal wel kunt vinden, en vond ik qua eten en shoppen niet echt de moeite waard. Het is de hoofdstad van het eiland en vanuit de haven vertrekken er boten naar Mallorca, Barcelona, Denia en Valencia. Indrukwekkend om die grote schepen te zien!

Sluiz. Ibiza shop

Interieurwinkel KsaR Ibiza

KM5 cocktail & loungebar Ibiza

Welcome at El Chiringuito

Strand El Chiringuito Ibiza

Lekker genieten op het strand van Ibiza

Blue Marlin Champagne

Sushi Blue Marlin

Champagne drinken bij Blue Marlin

Bora Bora Beachclub

El Cavalet Ibiza

Uitzicht op Benirras beach

Ibiza Santa Eulalia beach

Villadagje

Santa Eulalia strand

Paardrijden op Ibiza

Meer foto’s van mijn vakantie zijn te vinden op mijn Flickr account.

Wil je na het zien van de foto’s toch nog meer tips, of liever Engelstalig lezen over Ibiza? Bezoek dan IbizaInside!

Sabine de Witte