tips

Fashion: Style file

Terwijl de Fashion Week Amsterdam haar laatste dag beleefd, gaat deze spuit 11 in op stijl en stijlvol reizen. Nog steeds overwhelmed van de lieve reacties op 5 jaar bloggen, was ik erg verrast door de vele comments over mijn kledingstijl. Een aantal gaven aan graag de inhoud van mijn kledingkast over te willen nemen en ook vorige week kreeg ik op de Vakantiebeurs veel complimenten over mijn stijlvolle voorkomen. Comfortabel en representatief moet het zijn, dat zijn de enige ‘vereisten’. Wel ben ik kritisch op wat ik koop. Daarom deel ik graag mijn tips en tricks voor een tijdloze, kwalitatief goede en altijd stijlvolle garderobe. Sorry mannen, dit zal jullie misschien iets minder interesseren…

Back to basic

Toen ik studeerde maakte ik er een wedstrijd van om bij winkels als de HEMA, C&A en uiteraard H&M goede basic koopjes te doen. Winkelen was niet een hobby, maar pure noodzaak en als ik het dan deed, dan mocht ik alleen originele vondsten meenemen. Een echte stijl had ik niet, beetje kak en studentikoos vooral. Voor mijn bijbaan in een restaurant moest ik altijd netjes gekleed, iets wat ik altijd heerlijk vond. Ik droomde vroeger over een succesvolle carrière in mantelpak. Er netjes uitzien associeer ik sinds kleins af aan met succes. Sinds ik werk ontwikkel ik steeds meer een eigen stijl. Nog steeds netjes, maar met een twist. Zelfs op een casual day zorg ik dat ik niet wordt aangestaard mocht ik onverwachts in een 5-sterren hotel belanden. De afgelopen jaren heb ik een hele stevige basisgarderobe verzamelt waar ik iedere dag heel blij van kan worden. Een goede basis is het halve werk en dat hoeven niet alleen maar basis items te zijn. Wel belangrijk is dat je een basis aanlegt die bij je past. Ik zou bijvoorbeeld nooit iets kopen met studs, omdat het niet bij mij en de rest van mijn garderobe past. Bij een beetje edgy stijl passen immers ook geen pastel- of felle kleuren.
Verder is kwaliteit van levensbelang. Alle koopjes uit mijn studententijd kon ik slechts 1 seizoen aan, daarna was het verwassen, verkleurd of stuk. Weet je niet zo goed wat jouw stijl is? Maak een moodboard en neem het mee naar je favoriete winkel, laat je daar adviseren, ook op het gebied van kleur. Zo doe je minder snel miskopen. Wel lastig soms, ik ben bijvoorbeeld gek op ijsblauw maar die kleur staat me gewoon niet, terwijl ik momenteel in een fase zit waarin ik dat het liefst zou dragen. Back to base dus: wat heb je, wat ontbreekt en wat zijn trenditems die daar bij passen? Voor iedereen die roept ‘Stijl is niet te koop’, I prove you wrong, je moet alleen zoeken naar jouw stijl. Het belangrijkste is dat je je er lekker in voelt, goed kunt bewegen en je outfit je zelfverzekerd laat voelen.

upgradeyourstyle

Goede basis, half werk

Die goede basis is even investeren en best een opgave. Maar daar heb je uiteindelijk zoveel profijt van! De basis van mijn kledingkast bestaat uit de kleuren blauw (van donker tot kobalt), oranje, wit, groen en geel, met grijs en zwart als ondersteunende items. Het duurde even voordat ik kleuren als oranje durfde te dragen en ook A-lijn jurkjes met eigenlijk geen model. Voor een goede garderobe moet je soms uit je comfort zone, want uiteindelijk staan de dingen waarvan je het niet verwacht vaak het beste. Ook lijkt iets op een kledinghanger soms nergens naar, maar als je het aantrekt en met een riempje en accessoires draagt ziet het er heel anders uit.
In de afgelopen jaren kocht ik de perfecte jeans (Filippa K en Levi’s), de ultieme blazer (Filippa K), witte blouse met een twist (COS), kokerrokken (Filippa K, COS), merino truien (Joe Merino, Filippa K), een camel coat (Max Mara) en daarmee een klassieke, tijdloze basis waar ik altijd mee vooruit kan. Bij iedere aankoop kijk ik streng naar de kwaliteit, materialen moeten het liefst zo natuurlijk mogelijk zijn, het model en de pasvorm. In geval van twijfel laat ik het hangen. Voor mij is het ook erg belangrijk dat kleding niet kreukt en comfortabel te dragen is. Laagjes zijn tijdens en op reis altijd mijn redding. Ik ben in de afgelopen jaar erg merkvast geworden, omdat ik weet wat de prijs/kwaliteit verhouding van (vooral bovenstaande) merken is.
Op het internet zijn verschillende lijstjes met wardrobe essentials te vinden die iedere vrouw in haar garderobe moet hebben en voor stijladvies verplicht ik iedereen om Parisian Chic van Ines de la Fressange te lezen. Dat is tegenwoordig nog een laatste criterium; is het Parisienne genoeg?

1 van mijn favoriete outfits, die dag geshopt in Dusseldorf. Filippa K jeans, enkellaarzen en blazer, COS blouse & ketting en Louis Vuitton tas

1 van mijn favoriete outfits, die dag geshopt in Dusseldorf. Filippa K jeans, enkellaarzen en blazer, COS blouse & ketting en Louis Vuitton tas

7 Pieces

Regelmatig krijg ik verzoekjes om inpaktips. Ik vind het heel lastig om in te schatten wat een ander mee moet nemen en zelf neem ik ook altijd te veel mee. De laatste reizen probeer ik me te houden aan een ‘7 pieces’ experiment. Met 7 items moet ik me voor een gemiddelde trip van 3 dagen kunnen redden. Dit geldt natuurlijk alleen voor een citytrip, zowel voor mijn trip naar Mauritius en Noors-Lapland heb ik al weken lichte inpakstress!
De 7 items moeten met elkaar te combineren zijn, voor verschillende gelegenheden passen en ik moet me er lekker in voelen, zodat ik tijdens het werken geen last heb van te strakke kleding, blaren etc. Accessoires en schoenen tel ik in deze trial niet mee. Over het algemeen kom ik dan op deze items:

– blazer
– merino streepjestrui
– kokerrok
– zwarte jeans
– top die gekleed genoeg is voor ’s avonds maar ook casual kan
– jurk, zowel overdag als ’s avonds te dragen
– jumpsuit

7 pieces to go

Alles is met elkaar te combineren, tijdloos en stijlvol, de basisingrediënten voor ‘Upgrade your Style’. Afhankelijk van het seizoen gaan er laarzen of open schoenen mee en ik ga nergens meer heen zonder Nike Free’s. Zomer of winter, er gaan altijd 2 verschillende zonnebrillen mee, als het kan draag ik graag een hoed en ik pak meerdere shawls in. Key items om er met 7 kledingstukken iedere dag anders uit te zien. Vaak ga ik onbedoeld toch met meer dan 7 items weer terug, waardoor het wel eens voorkomt dat ik outfits tijdens die trip afwissel met nieuwe aanwinsten. Is dat smokkelen?

7 Pieces is ook een slim concept van StyleToday in samenwerking met een aantal grote (web)shops zoals de Bijenkorf, Zalando en Wehkamp. Een fashion minded curator kiest 7 eindeloos te combineren items die je makkelijk online shopt. Slim!

Clean up!

Het besef dat ik genoeg heb aan een goede basis met wat on trend items, duurde even. Tijdens ieder bezoekje Spanje kocht ik vaak de Zara, Mango, Blanco en Massimo Dutti leeg, want dat scheelt nogal in de prijs. Was ik daar iets vergeten, liep ik gewoon even de winkel binnen om vervolgens met veel te veel naar buiten te lopen. Veel van die items droeg ik nauwelijks, gingen snel stuk of waren te koud voor Nederland. Afgelopen week ging ik rigoureus door mijn kledingkast. Alles wat ik al een jaar niet had gedragen, niet goed zat, niet mooi meer was ging weg. Toevallig ging een bekende naar de IJ-hallen en bood ik haar alle goede kleding aan. De opbrengst is voor haar en een deel daarvan doneert ze aan het goede doel. Daar heb ik een beter gevoel bij dan de zak van Max. Die grote clean up schept orde in de closet, die nu ineens echt minimalistisch lijkt. Wat een fijn gevoel! Voor komend seizoen probeer ik net als Sabrina van Afterdrk een 5 pieces wardrobe aan te houden. Basics, schoenen, tassen en accessoires tellen niet mee, ik mag voor komend spring/summer seizoen 5 kledingstukken kopen. Ook gekregen items tellen uiteraard niet mee 😉

Wishlist

Wat er nog op mijn wensenlijstje staat qua basics? Een goede leren broek die niet meteen € 400 kost lijkt onvindbaar. Zo vaak zal ik ‘m niet dragen, daarom heb ik het er niet voor over om zoveel geld aan uit te geven. Ik had jaren geleden een prachtige bruin leren broek, die vorig jaar tot Sinterklaas surprise verknipt werd. Niet dat ik hem nog had gepast, maar die broek was pure perfectie!
Een navy dress staat ook op mijn wensenlijstje, zwart is voor mij vaak net iets te hard en donkerblauw vind ik erg stijlvol. Graag zou ik ook een blauwe hoed aan de collectie toe willen voegen, een zijden blouse met lange mouw in crème/wit staat nog op de wishlist net als een effen maxi rok en mooie loafers of flats en een goede boyfriend jeans.

Wishlist basic items

Stijltip 1: loop eens binnen bij WeFashion, ik ben verliefd op hun nieuwe ‘Blue is the New Black’ collectie en vind de kwaliteit van de kleding stukken beter dan die van Zara en H&M.

Stijltip 2: Pinterest! Daar haal ik heel veel ideeën vandaan om items die ik al heb op een andere manier te combineren. Ben je even inspiratieloos? Ga met een vriendin je kast door en maak samen outfitjes, zeker weten dat zij combinaties maakt waar je zelf nooit aan gedacht zou hebben!

Wat is jouw stijl en blijf je er bij 1 of probeer je ook nieuwe stijlen uit? Ben je merkvast?

Sabine de Witte