Travel

Chinese (zwarte) magie

Zondag toog ik naar een Chinese massagesalon. Na een hectische week bleek mijn laptop-houding iets te lang door te werken, dus even ontspannen en de spieren los maken dacht ik. Mij niet onbekend, ik prefereer zulke massages meestal boven fysiotherapie wat altijd op afspraak moet etc.

Deze studio was me onbekend. Na binnenkomst en de uitkleedsessie ging ze van start. Iets te hardhandig, want ik heb geen moment dat relaxte gevoel gehad. De zenuwachtige Chinese muziek maakte het niet veel beter. Op een gegeven moment begon ze in het Engels tegen me te praten. Dat ik ‘intense’ was. Ze bedoelde ’tensed’. Duh, daarom was ik daar juist. Na nog wat vuistslagen, gemene knepen en 5 minuten met vlakke hand op mijn nekspieren timmeren ging ze verder.

Er zat iets in mijn lichaam wat er niet hoorde. Knap, want ik had behalve wat mijn klachten waren, niets tegen haar gezegd. En het klopt, want daarom ben ik op streng dieet. Ze ging door. Ik dacht dat het bijna weg was uit mijn lichaam, evenals mijn arts. Volgens de masseuse werd ik gefopt en sluimerde het slechts om straks weer in actie te komen. Daar lag ik dan, met m’n hoofd door het gat naar de grond te staren, duizelig en misselijk van het spiergeweld wat het kleine Chineesje op mij los liet. Met stomheid geslagen.

Vervolgens ratelde ze doodleuk verder dat ik me niet teveel zorgen hoefde te maken. Vervolgens verstond ik ‘because you won’t live long’. Erg bemoedigend dus. Het geplande half uur werd een uur, want ze was nog lang niet klaar met me. Na verder geen onheilspellende uitspraken meer te horen, sloot ze met 5 ferme vuistslagen de sessie af.

Buiten op straat was ik nog meer gespannen dan voorheen. Heb ik goed verstaan wat ze zei? En waarom zou ze dat zeggen? Ik kreeg bij mijn massage een gratis sessie waarzeggerij. Ongevraagd en onbetaald. Een slechte nacht volgde. Vanochtend mocht ik weer voor controle naar mijn eigen reguliere medicijnman. De Chinese masseuse had gelijk. Gelukkig niet terug bij af, maar taart op mijn verjaardag is volledig van de baan. Nu maar hopen dat ik dat laatste toch echt verkeerd heb verstaan en dat ze bedoelde ‘it won’t live long’.

Bestaan er suikervrije fortune cookies, anyone?

Sabine de Witte