Reistips tips Travel

Canada: land waar alles kan

Canada heeft alles

Een maand geleden maakte ik kennis met een land waar ik tot die tijd eigenlijk niets over wist. Canada. Op de Vakantiebeurs heb ik ooit eens staan wegdromen bij een natuurpark in de middle of nowhere. Ik zag mezelf wel liggen op een rendierkleedje voor de haard, met wat wolvengehuil op de achtergrond en voetsporen van beren rondom de golfbaan. Verder dan dat en de geografische ligging kwam ik niet. Ik kreeg de kans om hier zelf op onderzoek uit te gaan, iets wat ik natuurlijk niet aan mijn nieuwsgierige neus voorbij laat gaan. Een paar weken later stapte ik het van buiten vernieuwde AirTransat vliegtuig in, liet me verwennen met een glaasje champagne in de Club Class en genoot van een relaxte 7 uur durende vlucht naar Toronto. Daar stapte ik over voor een klein uurtje vliegen naar Ottawa, startpunt van het Canadese avontuur in de staat Ontario.

Air Transat Club Class

Tulp Festival Canada

nieuwe look air transat vliegtuigen

Hartelijk welkom

Al op het vliegveld viel me op hoe vriendelijk de mensen waren. Ze namen de tijd om je bestelling op te nemen, vroegen hoe je vlucht was en dat je veel moest drinken na zo’n lange vlucht. En Amsterdam lijkt ze allemaal geweldig. Canada is duidelijk een stuk ‘Europeser’ qua instelling. Had ik in New York het gevoel dat mensen alleen beleefd waren voor de fooi, in Canada voelde het als oprecht. Bij aankomst in Ottawa zag ik meteen hoe mooi de natuur is samengesmolten in/met de stad, en realiseerde me dat ik dat in Amsterdam nog wel eens mis. Ik ben in een dorp opgegroeid en moest altijd langs de weilanden fietsen om naar de middelbare school te komen. Prachtig om die te zien veranderen met de seizoenen! En stiekem ben ik dol op boswandelingen, de bergen (vandaar Zwitserland en de Franse Alpen tijdens de roadtrip). Prima om in een drukke stad te zitten, maar een beetje verbinding met de natuur is wel erg fijn!

De skyline van Ottawa

Hotel Indigo

In Ottawa verbleef ik in het Indigo boutique hotel. Downtown in Ottawa, op loopafstand van een Parliament Hill, het theater, winkelstraat Sparks Street en de Rideau Mall. In de lobby hangen groot de kernwaarden van het Indigo hotel, er is een zwembad en gym en de kamers zijn lekker groot. Iedere ochtend genoot ik van een Amerikaans ontbijt, met yoghurt en bagels. Voor de Starbucks liefhebbers: ze serveren er Starbucks koffie! Ook niet zo gek, want dat zijn de buren…

Indigo HOtel Ottawa

Indigo Hotel Ottawa

Eten in Ottawa

Toen ik wist dat ik naar Canada ging en dat op Twitter en Facebook liet weten, kreeg ik vooral veel reacties op het goede eten. De Canadezen zijn uitstekend culinair onderlegd en hebben de Franse invloeden positief gebruikt. De eerste avond at ik bij Le Cafe, in het National Arts Centre. De pay-off van het restaurant is de ware smaak van Canada in combinatie met wereldse invloeden op tafel te zetten. Met vis (zalm van de oostkust) zat ik zeker goed, schaal- en schelpdieren zijn allemaal uit de ‘nabije’ omgeving en super vers. Maar ook lam is populair in de Canadese keuken en super mals! Ottawa heeft in de buurt van Byward Market hele mooie pleintjes, courtyards genoemd. Daar zitten veel restaurants, boetiekjes etc. Buiten in de zon genoot ik van een gezonde lunch met selderij soep en een salade bij het Courtyard Restaurant. Ook hier zijn de Franse invloeden gemixt met lokale en internationale ingrediënten. ’s Avonds was een van de nieuwste restaurants aan de beurt, Mill Street Brew Pub. Waar ik een typische pub had verwacht, bleek het een prachtig gebouw in oude stijl, met van binnen een bruine kroeg in een hip jasje. Iets meer Amerikaanse porties hier, vooral qua grootte. Van de super goede nachos had ik in m’n eentje een week kunnen eten! De Franse invloeden hoor je niet alleen om je heen (veramerikaanst Frans, en dan breng ik het netjes) en komen niet alleen terug in de keuken. Veel restaurants zijn ook een tikkeltje ‘Parisian style’ ingericht, zoals de Metroplitain Brasserie. Hier voelde ik me meteen thuis, foto’s van Brigit Bardot, betaalbare oesters, typerend Parijse vloeren, stoeltjes en tafelschermen. Ik had even het gevoel alsof ik ‘gewoon’ in Europa was!
Veelzijdig culinair Canada heeft me aangenaam verrast. Een slimme mix van ingrediënten, veel verse producten en een relatief gezonde eigen keuken!

brasserie metropolitan ottawa

Deerhurst resort tasting

ByWard Market

Markten zijn hip. Niet alleen in New York, waar vooral flea markets populair zijn, of de wereldberoemde Portobello Market in het Londense Notting Hill. Ook in Canada doen markten het goed. ByWard Market is een van de populaire wijken waar het altijd bruist in Ottawa. ’s Ochtends vroeg worden de kramen op straat uitgestald en komen de echte culinaire kenners en koopjesjagers af op verse producten. ’s Middags kun je heerlijk struinen langs veel kraampjes, mensen kijken bij een van de kleine restaurantjes tussen de kramen of schat zoeken bij de antiek- en interieurzaakjes. In het weekend gaan de inwoners van Ottawa op koopjesjacht en is de markt een van de drukkere plekken. Naast een echte markt zitten er in de buurt ook veel leuke andere plekken. Zoals The Bay, de Bijenkorf van Canada. Prachtige oude panden waarin ze bekende en eigen merken verkopen, ik vond vooral hun advertentie campagne in combinatie met de inrichting in de winkel, op dat moment in het streepjesthema, heel gaaf gedaan. Iets verderop, vlakbij het Courtyard restaurant, zat winkel Roadtrip. Met een uil als logo moest het wel een leuke winkel zijn, en inderdaad… Super leuke jurkjes, accessoires, statement t-shirts en grappige hebbedingen. ‘Helaas’ zat mijn koffer bij aankomst in Canada al bijna aan het maximale gewicht, dus geen heftige shopsessies voor mij.

Byward Market

Byward Market SabineDeWitte

Ottawa Roadtrip

Summer in Stripes

Back to nature

Naast cultuur (de National Art Gallery was erg indrukwekend!) natuur in de stad (veel parken met eekhoorns en wasberen, Parliament Hill waar mensen lekker gaan picknicken bij mooi weer en het Tulip Festival) is de wilde natuur vlakbij. Na 2 1/2 dag in Ottawa te zijn geweest werd het tijd om met de Canadese natuur kennis te maken. Ik hoopte op beren op de weg, elanden die het verkeer blokkeerden en bevers langs de kano. Helaas, hoewel ze wel waren gespot volgens andere bezoekers en chauffeurs in het visitor center in Algonquin Park, moest ik het doen met een stel parende eekhoorns en een langszwemmende schildpad tijdens de kanotocht. Wat is het daar mooi! Het is niet allemaal ongerepte natuur, vooral langs de meren is er veel recreatie in de vorm van campings en watersportverhuur. Maar hoe verder je het park in trekt, hoe meer je de leefomgeving van de beren en elanden in komt. Ik sta niet bekend als heldhaftige outdoor liefhebber, maar met behulp van goede spullen en bescherming tegen vervelende black flies (wees gerust, het seizoen loopt ten einde en met behulp van DEET kun je ze prima uit je buurt houden), werd ik echt blij van de natuur. Op 3 uur rijden vanaf Toronto en Ottawa ligt dat voor Canadese begrippen dichtbij, waar ik een tripje van een kwartier naar het bos gewend ben. Tijdens de kanotocht over het stille water voelde ik me even 1 met de natuur. Heel relaxed en ontspannend, en als je dan een schildpad langs ziet zwemmen is dat wel een moment waarop ik me realiseerde dat ik toch wel in een andere wereld terecht was gekomen.

Ready for some outdoor activities!

Ready for some exploring met Northface Verbera Hiker GTX schoenen, een Northface Torrent 4L hydratatierugzak, een scap en uv-werende broek van Care Plus en, onmisbaar tijdens black flie season: een pet!

sabinedewitte kanoen

sabinedewitte in de kano

Canada kano

Hier word je toch helemaal zen van?!

Deerhurst Resort

Zo’n kano trip is best intensief, na een uur peddelen op het water was ik blij dat ik richting hotel mocht. Een uurtje verderop lag het prachtige Deerhurst Resort in het plaatsje Muskoka. Oude landhuis stijl panden, omringt met golfbanen, meren en bossen. Hier had ik best een week kunnen blijven, midden in de natuur met mooie zonsondergang een balletje slaan, lekker eten en luisteren naar de geluiden uit de natuur. Iemand vertelde zelfs dat er een wasbeer op zijn balkon op bezoek kwam, om even het perspectief te zien. Tijdens de zonsondergang werden lokale wijnen en hapjes geserveerd. Over die wijnen was ik best sceptisch, want Canada heeft geen typisch wijnklimaat. Hoewel ze allemaal een ietwat zurige nasmaak hebben, was ik blij verrast. Het smaakt echt! In combinatie met verse vis, wild (hert, hoewel buffalo ook erg populair is) of lamsvlees. Het Deerhurst Resort was een aantal jaar geleden de locatie voor de grote politieke G8 top en daar zijn ze erg trots op. Mooie verhalen over verbouwingen, aanpassingen en strategische kamerindeling kwamen over tafel. Rozig van de wijnen, het lekkere eten en de prachtige natuur dook ik ’s avonds lekker m’n comfortabele resort kamer in, waar een heel welkomstpakket met lokaal lekkers als gedroogde cranberry’s, maple sirup etc. stond te wachten. De volgende dag begon de tocht naar Toronto in alle vroegte. Terug naar het stadsleven, na even gesnoept te hebben van de prachtige Canadese natuur. Waar ik van alles over kan schrijven, maar de foto’s op mijn Flickr spreken meer tot de verbeelding. Over Toronto valt zoveel te vertellen, daar kom ik binnenkort uitgebreid op terug!

Deerhurst resort balkon

deerhurst resort winetasting

FlyFit

Hoe kom je nou fit aan na zo’n lange vlucht? Ik heb zelfs al een katergevoel als ik slechts 2 uurtjes heb gevlogen, en na een douche, dutje en maaltijd met veel water voel ik me vaak pas 2 uur na aankomst weer een beetje fit. Daar was tijdens deze trip geen tijd voor, er moest veel in korte tijd worden ontdekt! FlyFit gaf me de kans om een aantal producten uit te testen. Zij ontwikkelen eten en drinken waardoor je tijdens en na het vliegen sneller herstelt van de uitdroging en aanslag op je lichaam en trombose op lange afstanden kunt voorkomen. De energie repen zijn lekker, vooral de cranberry bar. De Vitamine C/Zink shots zijn handig, want je hebt er geen water bij nodig om ze in te nemen, smaken lekker en je krijgt er meteen een energie boost van. Naast handige bars en sticks zijn er ook drankjes. Pakjes FlyFit fruitsap, maar die kon ik niet mee nemen op mijn vlucht. Net als de Fly Fit Flow drink, die trombose tegengaat. Er zit tomatenextract in, het geheim om tijdens vluchten de kans op trombose te verkleinen.

[google-maps width=500 height=500]

Dit is slechts een samenvatting van de activiteiten die ik in Ottawa heb gedaan, een selectie die ik heb gemaakt op basis van mijn eigen ervaringen en interesses. Wil je graag de hele itinerary van de reis weten of meer informatie over Canada hebben, mail me dan even.

Sabine de Witte